Домашно приготвена храна за соленоводни риби

Реших да споделя в отделна блог тема опита ми с домашно приготвената храна за рифови риби.
Сравнително лесно е и след като се замрази изкарва доста време с едно приготвяне (6+ месеца). Идеята зад домашно приготвената храна е, че в природата рибите се хранят с т.нар. "whole food" и си набавят елементи и вещества, които липсват при масовите храни, като Mysis / Artemia. Под "whole food" се има предвид парчета (истински) соленоводни скариди, малки рибки и други морски обитатели. Лично аз добавях и малко сьомга, заради полезните мастни киселини.
Моят опит с домашно приготвената храна - да, рибите я харесват (дори и моята риба Mandarin се хранеше с нея) и да, рибите растат бързо и са здрави. Единственият проблем, който обаче не можах категорично да установя по несъмнен начин, а по-скоро предполагам е, че се внася повече органика в аквариума, отколкото ако само се храни с Mysis / Artemia. Това разбира се може да се дължеше и на факта, че по онова време доста прехранвах. Друг интересен факт е, че цената на домашно приготвената храна излиза дори по-евтино. Вече над 3 години не съм правил, защото не ми остава време, но предполагам, че цената на продуктите не се е повишила много. Всички морски деликатеси по-долу могат да се намерят в някои от големите вериги магазини.
Това е рецептата, която използвах преди години. По-долу ще покажа и снимките:

Продуктите:

  1. Сьомга опашна част с кожа - 150 гр.
  2. 7х Пресни сурови скариди - 120 гр..
  3. 2х Пресни сурови пипала от калмари - 185 гр.
  4. Замразени сурови миди - около 100 гр. размразени.
  5. 4х Замразени сурови рибки Шпроти - около 50 гр. размразени и почистени.
  6. 12х кубчета Артемия
  7. 7х двойни кубчета Мисис
  8. 6х кубчета Циклопс
  9. 2х Чаени лъжички суха храна Formula Two на Ocean Nutrition
  10. 30х Лъжички Immuvit на Tropic Marin
  11. 10х Капкомера Lipovit на Tropic Marin
  12. Един лист зелени водорасли и един лист червени водорасли на Ocean Nutrition
  13. Сокът на няколко скилидки чесън
  14. Една чаена лъжичка растителен желатин Агар-Агар
  15. Осмозна вода

Начин на приготвяне:
Изчистваме пресните скариди - махаме главите и обелваме черупката. Махаме главите и гръбнака на Шпротите, като оставяме черния дроб (може да ги смелим и цели, не е проблем да има и кости). Накисваме ги в осмозна вода за около 1 час, Размразяваме замразените Артемия / Мисис / Циклопс и ги промиваме с осмозна вода. Използвайки пасатор, смиламе, започвайки с по-жилавите продукти, като сьомгата. Накрая всичко се озовава в пасатора, докато се получи една зеленикава хомогенна маса. Добавяме около половин чаена чашка осмозна вода, за да стане малко по-течно и да има по-голям ефект от Агар-а. В малък метален съд загряваме половин чаена чаша осмозна вода, слагаме една чаена лъжичка агар-агар, като заври го изсипваме в кашата и пасираме няколко секудни. Наливаме сместа в пликове като оформяме плочки, дебели около 4-5 мм. Слагаме ги във тава, а след това в хладилника за около час, за да се желират. След това се замразяват. При хранене се отчупва парченце, оставя се да се размрази и се дава на рибоците. Като се размрази храната е леко желирана, достатъчно, за да не се разпилява из аквариума и да не замътва водата. Агар-Агар или Кантен е желиращ агент от соленоводни водорасли с много по-силен жилиращ ефект от желатина.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

Freshwater Aquarium