Бонсай от резник

Размножаването чрез резници е вкореняване на млади издънки, отрязани от дървото. Младите издънки се отрязват от клони който са израснали миналата година. В този случай характеристиките на майчиното дърво се наследяват. Методът е широко използван. По този начин, като отрежете резниците, постигате двоен ефект: оформете короната на майчиното дърво и като използвате отрязаните клони и издънки като резници, можете да отгледате добро потомство. Около десетина години едно такова дърво са необходими за оформянето му като бонсай. Помислете предварително в какъв стил ще работите: танкан (единично стебло), сонкан, кабудати.

резник.jfif

Време за засаждане на резници.

Обикновено това се прави в периода юни-юли, но резниците могат да се засаждат и през март-април, както и през септември. Процедурата за отглеждане чрез резници: 1) Младите издънки и клони се нарязват на резници при първоначалното подрязване. За това се подбират най-жизнеспособните екземпляри и се отрязват с дължина 5-6 см. 2) Основата на отрязаните издънки се отрязват косо с нож. Нарязаните издънки се поставят в съд с вода, за да се предотврати изсушаване на мястото на отрязване. 3) За засаждане се използва глинени саксии с дренажен отвор. Дренажен субстрад се изсипва на една четвърт от височината на саксията (за улесняване на отводняването). Отгоре се изсипва почти до горният край на саксията - натрошена почва.Използва се същата земя, както при пресаждането. 4) Така подготвените издънки се поставят в градината. Използват се поне два метода за зацаждане: директен и наклонен. При наклонено засаждане, разреза на основата , без значение колко е голямо, трябва да бъде напълно в земята.В двата случая използвайте садило, за да предотвратите повреда на разреза по време на засаждането. Дълбочина на засаждане - около една трета от височината на резницика, оставете достатъчен разтояние между тях, за да се осигурите свободен растеж на резниците. 5) След приключване на засаждането внимателно поливайте, като избягвате ерозията на земята.

вкоренен.jfif Грижи за засадени резници

Приблизително първите две седмици след засаждането на резниците ги поставете в частична сянка. Постепенно се излагайте на слънце. Разбира се, не забравяйте да поливате. Резниците, засадени през юни-юли, се вкоренят най-рано през септември. За по бърз растеж на резници те могат да се поливат със слаб разтвор от торове.

Bonsai